Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-04-16 17:01:52 jak masz silnik 2,0 lub 1,8 to znajdziesz wszystko (oprócz czujnika prędkości) tu:
klik Pytanie - masz gaz? vss - czujnik prędkości wchodzi w skrzynię biegów obok linki prędkościomierza |
![]() Maksimus_skc Daewoo Espero Skierniewice | 2007-04-16 17:23:26 silnik 1,5 DOHC mam lpg |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-04-16 17:40:06 Najpierw zrób reset komputerów - odłącz minusową klemę na kilka minut.
do sondy lambda biegnie fioletowy przewód. Wkłuj się weń igłą i na rozgrzanym silniku zmierz napięcie pomiędzy lambdą a masą. Na benzynie powinno się wahać pomiędzy 0,2 a 0,8 V. Jeśli napięcie się nie zmienia to masz kłopot... Na gazie lambda powinna mieć około 0,5 V Sprawdź jak wygląda napięcie lambdy przy jałowych obrotach, potem sprawdź napięcie przy stałych obrotach około 2000 Możliwe, że lambda padła, albo rozregulowana instalacja lpg. EGR - olej sprawę vss - no cóż, ciężko sprawdzić amatorskimi metodami sprawność tego czujnika. Najlepiej podmienić na chwilkę od innego esperaka/nexii nubiry... Pewnie identyczny jest w kadecie, vectrze A, astrze I itp |
![]() Maksimus_skc Daewoo Espero Skierniewice | 2007-04-16 17:51:21 Bardzo kolego ci narazie dziekuje za pomoc jutro zabiore sie za sprawdzanie, a orientujesz sie ile moze kosztowac ta lambda i czujnik VSS?? |
![]() Maksimus_skc Daewoo Espero Skierniewice | 2007-04-17 09:37:58 kolego buba030 mam esperaka od niedawna i powoli zaczynam go poznawac, niedawno wymienilem zarówke od check engine bo byla spalona chyba poprzedniemu wlascicielowi niechcialo sie bawic. po wymianie zaczela mi sie swiecic po przejechaniu kilku km az do zgaszenia silnika, i tak jest za kazdym razem.
Wczoraj sprawdzilem bledy metodą błyskowa, a nastepnie zrobiłem restart komputera i rozgrzałem silnik. wyjechalem na miasto i chec engine zaswiecil sie dopiero po 20 km i za krótka chwile zgasł, po chwili sie zapali i znowu zgasł... itd. Dzis sprawdze jakie bledy mi wyskoczą. Instalacje gazową zakładal poprzedni wlasciciel po papierach wnioskuje ze to jest ZAVOLI badz PLANIP LASTIC taki nazwy mam na karcie gwarancyjnej. Bardzo prosze o dalsze porady. Pozdrawiam. |
Buba030 Płock | 2007-04-17 19:17:43 Jeśli check ci gasnie po chwili gdy silnik pracuje to jest to normalne zachowanie według ksiązki Morawskiego i mi tez się tak czasem zdarza. tym nie należy się przejmowac. Możesz sprawdzić kody błędów i pewnie wyjdzie ci 32 czyli bład EGR. Ale powtarzam , dopoki check sam gasnie ja bym nic nie kombinował , chyba , ze wyskoczą ci inne błędy chociaz wątpie. Gorsza sytuacja byłaby jakby ci się check zapalił i nie zgasł - no to wtedy może być problem. Przy niektórych instalacjach i okreslonych nastawach gazu kontrolka może zgasnąc dopiero po kilkudziesieciu km jadac np po trasie ze stało prędkością...... |
Buba030 Płock | 2007-04-17 19:19:16 Jeśli check ci gasnie po chwili gdy silnik pracuje to jest to normalne zachowanie według ksiązki Morawskiego i mi tez się tak czasem zdarza. tym nie należy się przejmowac. Możesz sprawdzić kody błędów i pewnie wyjdzie ci 32 czyli bład EGR. Ale powtarzam , dopoki check sam gasnie ja bym nic nie kombinował , chyba , ze wyskoczą ci inne błędy chociaz wątpie. Gorsza sytuacja byłaby jakby ci się check zapalił i nie zgasł - no to wtedy może być problem. Przy niektórych instalacjach i okreslonych nastawach gazu kontrolka może zgasnąc dopiero po kilkudziesieciu km jadac np po trasie ze stało prędkością...... |
Buba030 Płock | 2007-04-17 19:21:14 ooops... cos mi się dwa razy wysłalo..... sorry.... |
tomtu PRIMERA GT łódź | 2007-04-17 19:30:33
a mi sie zapala jak długo chodzi na wolnych obrotach np.przejazd kolejowy.Po przejechaniu kilku km. gaśnie i jest ok. |
Buba030 Płock | 2007-04-17 21:28:51
Prawdopodobnie na wolnych obrotach masz ubogą mieszanke , jak ruszysz obroty wzrastaja i mieszanka powraca do prawidłowego składu i check gaśnie. |
tomtu PRIMERA GT łódź | 2007-04-17 21:43:44 Ale tak jest od zawsze.
W gazowni ostatnio fachman coś narzekał na sondę lambda,że "musi się wygrzać".Mieszanka jest ok. Jeździ normalnie,obroty,spalanie ok10L,nie strzela więc olewam kontrolkę. ![]() |
![]() Maksimus_skc Daewoo Espero Skierniewice | 2007-04-18 18:03:00 Wczoraj wieczorem po sprawdzeniu wyskoczyl mi bład 12 i 24. Check engine zaswiecil sie podczas jazdy i po chwili zgasł. Dzis jadac do pracy i z pracy nie zaswiecil sie ani razu. Czy podczas wlasnie bledu 24 - VSS moze tak sie dziac (albo zaswieci albo nie)?? moze to oznacza ze czunik dopiero umiera???
pozdr. |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-04-18 18:41:32 Sprawdź połączenia elektryczne, zwłaszcza odepnij kostkę vss-a i zobacz czy nie utleniły sięstyki. Nawet jeśli wyglądają ok to je delikatnie oczyść i psiknij jakimś kontaktem na wszelki wypadek. Być może usterka zniknie. Jeśli nie - po prostu wymień czujnik i tyle. |
silverado Member Klubu Espero Espero Warszawa | 2007-04-18 21:23:35 Może głupie pytanie co to jest metoda błyskowa i na czym polega? |
![]() Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2007-04-18 22:19:04
pogrzeb głeboko w wyszukiwarce bo niemam weny zebi ci to opisac ![]() |