Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-04-03 07:25:08 jeżdżenie non-stop na obiegu zamkniętym jest praktycznie niemożliwe - szyby zaczynają dość szybko parować.
Skoro: 1. jeździsz na obiegu zamkniętym cały czas, 2. na obiegu zamkniętym ciągle dmucha mimo dmuchawy na "0" podejrzewam, że masz uszkodzony układ odpowiedzialny za "źródło" napływu powietrza. POdnieś maskę, zdejmij osłonę nawiewu ( pod nr 1 i przy pracującym silniku zobacz, czy włączenie obiegu zamkniętego powoduje ruch klapy którą ujrzysz |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-04-03 10:26:22 To nieźle ![]() Mi po minucie by zaparował ![]() |
![]() misiekwwa Opel Miasto Stołeczne Warszawa | 2007-04-03 10:41:18 Zamiast sie hihotać Zoltar to byś powiedzial ile to "cudo" kosztuje. I czy wogle sie oplaca to robic? |
![]() BRODODAR Espero 2.0 CD LPG Olsztyn | 2007-04-03 18:54:14 Koniecznie Podnieś maskę, zdejmij osłonę nawiewu i sprawdź czy włączenie obiegu zamkniętego powoduje ruch klapy regulującej kierunek wlotu powietrza (może być np. w położeniu pośrednim, czyli zasysa trochę powietrza z kabiny a trochę z zewnątrz...... U mnie tak było) Być może wystarczy ręcznie rozruszać tą klapę..... U mnie pomogło
Pozdrawiam |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-04-03 19:19:58 no właśnie - nie ma co pytać o koszt, bo to trzeba po prostu naprawić.
Jeśli klap-a się nie rusza to może być: - zatarta/zastana i wystarczy psiknąć wd-40 i rozruszać - uszkodzony mechanizm pneumatycznego siłownika - nieszczelne przewody lub sam siłownik - warto też sprawdzić, czy po włączeniu obiegu zapaleniu lampki towarzyszy cichutki "klik" elektrozaworu "dopuszczającego próżnię" do siłownika (elektrozawór znajduje się w panelu sterowania) |
![]() misiekwwa Opel Miasto Stołeczne Warszawa | 2007-04-03 21:24:14
|
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-04-03 22:00:44
to jest siłownik kierunku nawiewu - szyba/nogi/klata Aha - na wysokich biegach dmuchawy słychać wyraźnie inny rodzaj szumu znad nóg pasażera po włączeniu obiegu wewnętrznego. Jeśli tak masz to prawdopodobnie jest wszystko ok. |
![]() misiekwwa Opel Miasto Stołeczne Warszawa | 2007-04-04 06:33:06
Wiesz co nie wiem czy na wysokich biegach, ale ten szum jest strasznie cichy - ledwo słyszalny. Nie ma co gdybać trzeba zdjąc pokrywę i zerknąć. Ale teraz taka sugestia a raczej pytanie?? Czy obieg zamknięty powietrza ma sens w samochodzie 10 letnim gdzie i tak cały syf ( spaliny itp ) wpadają już przez 10 letnie uszczelki i inne szczeliny?? ![]() ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-04-04 08:37:48
ma sens ja używam tego bardzo często - jak widzę tira ruszającego spod świateł lub autobus startujący z przystanku to od razu guzior idzie w ruch |
![]() misiekwwa Opel Miasto Stołeczne Warszawa | 2007-04-04 08:40:30 Skoro tak mówisz to w chwili wolnego czasu zajrzę pod maskę i zobaczę co jest grane. Sugestie i spostrzeżenia przedstawię |
![]() rafau DU Espero 1,5 GLX => ... Wyszków | 2007-04-04 11:27:02
U mnie problemem był wężyk po stronie pasażera, za schowkiem. Wsadź głowę lub inne ucho pod deskę po stronie pasażera i naciśnij guziczek jak usłyszysz syczenie to znaczy, że bierze ci tam lewe powietrze i dlatego nie domyka klapek. Wtedy latarka i szukaj dyndającego się przewodu i gołej sztycy. Po nałożeniu tego wężyka wszystko zaczęło działać jak należy. |
![]() misiekwwa Opel Miasto Stołeczne Warszawa | 2007-04-04 11:46:25
To może być prawdopodobne gdyż włączenie tego guzika powoduje syczenie. To muszę sprawdzić |