| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2002-10-08 12:03:59
Całkiem niedawno ten temat było poruszany więć pliknij w poniższy link a tam znajdziesz odpowiedź swoje pytanie WYSOKIE OBROTY PO WRZUCENIU NA LUZ |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-11-03 09:12:56 Przepraszam, że wyciągam stary post, ale mam identyczny problem. A autor postu nie opisał jak sobie poradził z tym problemem.
W poniedziałek wieczorem, wracając z "wizyty u przodków", jak zatrzymałem się na śwaitłach zauważyłem za wysokie obroty jałowe: 1100. Wcześniej zawsze miałem ok.900. Silnik był cieplutki i przejechał wcześniej nieprzerwanie 150km, prędkość tak 90-140 (tak jak zwykle). Po zajechaniu na miejsce i wstepnych oględzinach silnika nic nie zauważyłem podejżanego. Jedyne co mi przyszło do głowy to zacinający się silniczek krokowy lub jakiś wężyk podciśnieniowy. Więc poodpinałem i popodpinałem raz jeszcze wszystkie te wężyki i obrot się unormowały. Wczoraj (wtorek) wzystko było już OK. Ale dziś rano jadąc do pracy obroty nie spadały poniżej 1500. I nie mówię tu o jeździe na luzie ale o postoju np. na światłach, czy też parkowaniu samochodu pod firmą (temp. silnika normalna). I tu może pytanie. 1. Wystarczy zresetować kompa (po uprzednim sprawdzeniu błędów) A następnie "nauczuć" silniczk krokowy nowych parametrów. 2. Przeczyścić silniczek (nest nowy jakniemowle na dopiero 3miesiące) 3. Regulować coś w instalacji LPG. 4. Może to jakiś czujnik temp. padł i daje info do kompa, że silnik jest zimny i trza ssanie. 4. Dać sobie siana i olać to - ten typ tak ma. Przeszukiwałem w wyszukiwrce czegoś na ten temat ale nic wiele nie znalazłem .
Prosze o jakieś rady. A no i jeszczce jedno obroty nie faluję tylko stoją na 1500. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-11-03 12:48:40
Rozumię, że wtedy trzymasz na półsprzęgle? Nie szkoda tarczy? Zresztą co to za tłumaczenie w serwisie "Ten typ tak ma" Po prostu Cię olali. Ja nie dam patałachom zarobić. Ten typ na 100% tego nie miał do tej pory. Dziś podmienię silniczek krokowy na stary. Ciekawe co to da. Ale ja raczej stawiem, że to jakiś czujnicze temp. Tylko jaki? ![]() |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2004-11-03 12:50:04
Przez 2 lata watek mogl zmienic adres, albo w ogole go juz nie ma, wiec sie nie dziw, czas robi swoje |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-11-03 12:58:02
Komputer odczytuje temp silnika z czujnika CTS, nr 27 na zdjeciu, które znajdziesz tu:Silnik 1800 Wprawdzie to silnik 1800, ale może ci pomoże. POdepnij sie do kabelka tego czujnika i zmiezr napieie. POrownaj wyniki, wartości prawidłowe znajdziesz w schemacie elektrycznym |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-11-03 13:15:09
Dzięki Robercie na w duchu liczyłem na Twoją pomoc. Wyniki pomiarów jutro. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-11-03 13:41:39
Nie ma sprawy
Tu masz wartości (opór CTS): 100 stopni - 0,185 kOma 90 - 0,240 kOhm 80 - 332 70 - 450 40 - 1,46 20 - 3,4 10 - 5,67 -10 - 16,1 |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-11-04 10:53:40 O Kurna Kwaka!!! Szukałem przez godzinkę i kurna nie znalkazłem. Czy ktoś wie dokładnie gdzie jest ten czujnik temperatury? Wiem, że jest wkręcony w głowicy. Podejżewam, że gdzić z tyłu koło (a pewnie gdzieś pod) kolektora dolotowego. Tylko dokladnie gdzie on jest? Może jakieś fotki?
Jak na razie to przetestowałem komputerek. (Błędów brak). Skasowałem pamięć. Nauczyłemsilniczek krokowy od nowa jak ma pracować. No i jest OK. Tylko na jak długo? |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-11-08 08:32:53 I w sobotę znowu pojawiły się wysokie obroty, tak ok. 1200.
Zauważyłem, że objaw ten wtstępuje tylko gdy silnik jest już ciepły (temp. na połowie skali). Po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu obroty wróciły na 900. Dodam, że u mnie obroty nie pływają. Michty, a co do czujnika w 2,0, to jest tak jak w 1,8
Czujnik jest przy termostacie z przodu silnika. Bardzo łatwo go zlokalizować, popatrz na zdjęcie Roberta_S z opisem. Problem jest przy silnikach 1,5L bo czujnik jest gdzieś ukryty (chyba koło kolektora dolotowego). Więc mam pytanie może do tych którzy zmieniali uszczelkę pod głowicą w silnikach 1,5. Gdzie jest ten czujnik? |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-04-06 21:26:48
wg mnie komputer wykrywa jakiś błąd i podwyższa obroty. Nie świeci ci przypadkiem żółta po lewej stronie wskaźników? |
Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2007-04-07 18:46:30 A to nie prościej samemu sprawdzić kody błędów niż wróżyć z fusów?? |