MotoNews.pl

Brak mocy... pomocy! :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich, jestem nowym uzytkownikiem na forum i zaczynam wlasnie modyfikacje espera model 1.8. Nie jakies wielkie ale pare rzeczy trzeba by pozmieniac...
Pierwszy problem jaki napotkalem to to ze autko dochodzi do momentu obrotowego minimalnie przekraczajacego 5tys obrotow i ma tak jakby juz odciecie. Na poczatku myslalem ze to po zamontowaniu gazu jest taka blokada i na gazie poprostu nie da sie tej granicy przekroczyc jednak testowalem tez to na roznych biegach na benzynie i sytuacja wyglada analogicznie.
Wiec nie wiem co sie dzieje i czym by sie trzeba bylo zainteresowac.
Poza tym silnik podczas postoju auta pracuje dosc nierowno co jest bardzo denerwujace.
Czekam na wasze opinie jak zaradzic tym dwom dolegliwoscia
Zaniedlugo pewnie pomecze was kolejnymi problemami odnosnie esperka.
Pozdrawiam

Jak masz kanał dolotowy zdławiony przez mikser, albo nie daj boże jeszcze zaślepiony przez jakiegoś oszołoma gazownika (bo mu sie porządnie wyregulować nie chciało) to sie nie dziwię. Wywal gaz i wszystko wróci do normy A tak na serio sprawdź czy Ci gazownik nie założył zwężenia dolotu.

czy ma to bezposredni zwiazek z zamontowaniem gazu? czy przed zagazowaniem bylo ok? moze za duze zwezenie dolotu? po za tym to sie robi przy 5000obr czy np przy 5500? zwroc uwage ze to 8v i nie kreci sie go az tak wysoko..chociaz do obrotow maksymalnej mocy powinien dochodzic bez problemu

mozesz zrobic w miare prosty eskperyment..wymontowac mikser i sprawdzic na pb jak jezdzi bez miksera..jesli bez miksera jezdzi ok to odpowiedz jest oczywista..jesli nadal bedzie zle to bedziemy myslec..zdjec miksera to banalna czynnosc..10min roboty

Chcac sprawdzic wasze porady pomyslalem ze jeszcze raz go pozadnie przetestuje, wiec zaczynam 1 bieg dochodze do 5tys obrotow myslac ze mnie odetnie a tu mila niespodzianka, autko wkrecilo sie bez problemu powyzej 6tys wiec nie wiem w czym tkwil problem... zeby sprawiedliwosci stalo sie za dosc na 2 i 3 biegu zrobilem to samo i rownie ladnie samochod wkrecil sie powyzej 6 tys
Wiec dzieki za rady panowie, pozostaly mi jeszcze tylko te nierowne obroty...

nierowne obroty to pewnie krokowiec.... tzn silnik krokowy

nullkomora silnika 1,8 By Robert S
na nierówne obroty pomogło u mnie (częściowo ale naprawde czuc różnice) wyczyszczenie czujnika MAT nr 10. Spróbuj pracy niewiele (kluczem chyba 17 sie go wykręca) a może pomóc.