MotoNews.pl

Obroty wolno spadaja... O co chodzi ??????????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam takie pytanie otóż po dodaniu gazu silnik powoli spada z obrotów jakby z opóźnieniem, ale poza tym wszystko jest ok, czy tak jest we wszystkich silnikach 1.6 16V czy to moze zabrudzony zawór wolnych obrotów ?????? A moze cos innego ??

Być może to sprawka silnika krokowego... przynajmniej u mnie tak jest i wkrótce go wymienię. Nowy zamiennik na Allegro kolo 180-190 zł, a oryginał 250-300 zł. Polecam Ci także ten link

Sluchaj sprawdz sobie linke gazu a jak bedzie ok to jest cos nie tak z krokowcem.mozesz go przeczyscic.oto link jak robic:https://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=112147&c=56&f=20
zycze milej zabawy

termostat.

Cytat:
2006-05-11 23:03:30, retrospect pisze:
termostat.

ciekaw jestem czemu sadzisz, ze to termostat? mam ten sam problem ... jak dojezdzam do skrzyzowania to mam jakie 1500 na obrotomierzu i dopiero jak sie zatrzymam spada mi na 900. tak samo sie dzieje jak stoje w miejscu i przygazuje. zauwazylem jeszcze jedna rzecz nie wiem czy powiazane - bardzo czesto wlacza mi sie wentylator .

Cytat:
2006-05-11 19:31:35, ssikor pisze:
Być może to sprawka silnika krokowego... przynajmniej u mnie tak jest i wkrótce go wymienię. Nowy zamiennik na Allegro kolo 180-190 zł, a oryginał 250-300 zł. Polecam Ci także ten link

zamiennik silnika krokowego???? z tego co mi wiadomo nie ma zamienników tego dziadostwa.. tylko oryginały...

Cytat:
2006-05-11 23:56:56, VinCe pisze:
zamiennik silnika krokowego???? z tego co mi wiadomo nie ma zamienników tego dziadostwa.. tylko oryginały...

Chodziło mi o zamiennik firmy Hella, tańszy od orginału fordowskiego.
TUTAJ link do aukcji na Allegro.

a jednak są zamienniki .. jak kiedyś szukałem to jeszcze nie było.. jakies dwa lata temu . dobrze wiedzieć..

Cytat:
2006-05-11 23:55:41, dymek666 pisze:
ciekaw jestem czemu sadzisz, ze to termostat? mam ten sam problem ... jak dojezdzam do skrzyzowania to mam jakie 1500 na obrotomierzu i dopiero jak sie zatrzymam spada mi na 900. tak samo sie dzieje jak stoje w miejscu i przygazuje. zauwazylem jeszcze jedna rzecz nie wiem czy powiazane - bardzo czesto wlacza mi sie wentylator .

u znajomego w silniku 1.6 16V byly identyczne objawy. wyczyscilismy krokowca, zmienilismy czujnik polozenia walu robilismy inne cuda-wianki.. i nic..

dopiero pozna jesienia, jak sie zaczelo zimno robic.. trzeba bylo zmienic termostat.. po wymianie jak reka odjal.. obroty schodza w normalny sposob.

Tobie dodatkowo wlacza sie za czesto wentylator. znaczy ze masz gdzies niedrozny uklad chlodzenia - byc moze nawet termostat umarl.